25 Ağustos 2017 Cuma

SİLGİ REHBERİ - 1

           

            Sizlerle hiç silgiler üzerine konuştuk mu? Ben hiç hatırlamıyorum. Kalemler, defterler, bantlar, kalem kutular diye giden bu listede silgilerden nedense hiç söz edilmez. Mavi kalemler, en sevilen kalem kutular, kitap ayraçları ya da çeşitli kırtasiye ürünlerinin bir araya geldiği kolajlarda silgiler hiç yer almaz. Ya da alıyorsa süslü püslü, silgiden çok figür görevi gören nesneler. Kısacası silgi görmesi gereken ilgiyi bir türlü görememiştir. Kırtasiye ile çok ilgilenenler ve profesyonel ürünlerle çalışanlar dışında genel olarak kişilerde gözlemlediğim işini gören(tercihen yumuşak) bir silgi ile idare etmek; mavi sınav silgisi, siyah ve beyaz Faber Casteller bu silgilerin başında geliyordur sanırım. Daha önceleri bende işimi gören yumuşak bir silgiyle idare ediyordum, daha fazlasına ihtiyaç duymamış ya da daha iyisine merak salmamıştım.

             Bu yıl silgi bitirmek, yeni bir silgiye ihtiyaç duymak ve daha iyisini istemek sırasıyla sık sık yaşadığım aşamalar oldu. Bu evrelerde aldığım ve kullandığım tüm silgilerin yıl içinde fotoğraflarını çektim. Fotoğraflar üzerinden konuşacağım ve okulun başındaki dönemden sonuna doğru giden bir sıralama ile silgilerin detaylı bir incelemesini yapacağım. Başlayalım. ^^


             1) 'Schreib Welt mavi kaplı silgi' : Rossmann'dan aldığım bu silginin fiyatı üstünde yazdığı kadardı, 2 Tl civarı. Bu silgiyi almamda etkili olan 2 şey vardı; kaliteli olacağını düşünmem ve silgiyi tutmama yardım edecek mavi kap. Maalesef düşündüğüm gibi olmadı. Öncelikle çok sert bir silgi, silerken zorlanıyorsunuz. Silgi tozları cidden tozlu yani 'dust free' değil. Mavi kapta tutarken, silerken ele oturması, rahat olması gibi bir etki de gözlemlemedim. Uzunca bir süre kullanmaya çalıştım(yazı yazarken genelde) fakat yarısına gelemeden vazgeçtim ve rafa kaldırdım.



            2) 'Mono Knock 3.8 Tombow': Bu silgiden ve türevlerinden ayrıca bahsetsem yeri var. * Kısaca çizim yaparken minik ayrıntıları, araları, uçları vs. silmeye yarayan kalem silgilerden biri bu silgi. İş gören, oldukça kaliteli bir silgi. Mavi kalem içindeki silgi bittiğinde yenisini takıp sonsuza dek kullanabileceğiz bir mekanizma. İç silgileri(refiller) dörtlü paketlerde ayrıca satılıyor. İlk önce satın alırken kalemi içinde bir silgiyle alıyorsunuz. Fiyatını tam hatırlamıyorum, sanırım kalem ve dörtlü paket iç silgiye 20 Tl civarı bir şey vermiştim. Çizim yapıyorsanız tavsiye ederim. (Kalemi Ankara'da bir kırtasiyeden aldım, satış yerleri hakkında bir bilgim yok, çizim eşyaları satan kırtasiyelerde bulabileceğinizi düşünüyorum.)



            3) 'Faber Castell fırçalı silgi': Benimkinin dışının yıldızlı olduğuna bakmayın, onu ben sonradan kapladım. Orjinal hali üst resimde ki gibi. 'Mono Knock'dan önce bu silgiyi aynı görevi görmesi için çizimlerde kullanıyordum fakat kesinlikle 'Mono Knock' kadar iyi değildi. Silerken beyaz izler bırakıyor, ucu bittiğinde açma derdi oluyor ve çok tozlu. 'Mono Knock'a geçtikten sonra kalemi sadece arkasındaki fırça için kullanmaya başladım, silgi tozlarını süpürmede çok iyi bu fırça. Yıllar önce bir kırtasiyeden 2 tane almıştım, fiyatlarını pek hatırlamıyorum. (Nette 7.5 Tl olarak buldum.)


            4) 'Faber Castell' silgi: Serisi nedir hiç bilmiyorum. Nette arattığımda da 'yaprak şekilli silgi' olarak geçtiklerini gördüm. Bu silgiyi Toyzz Shop'dan 1,5 Tl'ye almıştım. Silgiyi alma amacım inceldiği kısımları çizimlerde aralara girmek için, dikey detayları silmek için kullanmaktı. Fakat silmesinden, yumuşaklığından pek memnun kalmadım. Not tutarken kullandım bir süre, yaklaşık yarısı bitti ve rafa kalktı.

         

            5) 'Milan Design 6020' : Bu silgiyi Milan silgileri denemek için almıştım, 'design' yazısının bende ayrıca bir artısı da olmuştu tabii. Bu yıl uzun bir süre kullanmama ve bitirdiğim silgiler arasında yer almasına rağmen, bu silgi hakkında yorum yapabilecek bir şey hatırlamıyorum, çok ilginç. Hatta az önce baya bir düşünüp beyin fırtınası yaptım fakat yok, çıkmıyor. Ve hatta şimdi nasıldı diye merak edip, denemek için bir tane daha alsam mı diyorum. Nette bir bilgi yok. Silgi hakkında bilginiz varsa yorum yazarsanız çok sevinirim. Bu silgiyi Ankara'da bir kırtasiyeden almıştım ve fiyatı 2 Tl idi. (Fiyatını dahi hatırlayıp, silişini hatırlayamıyorum şu an :D)




            6) 'Faber Castell Extra Clean and Smooth Pvc Free' : Klasik beyaz, kurşun kalem için olan 'Faber Castell' silgimiz. Kaplı hali üst resimdeki gibi, ben küçülmeye başlayınca çıkarmışım. Bu silgiye dair hatırladığım tek şey düşündüğümden sert olması ve yazı yazarken kullanıyor olduğum. Aynı silginin aynı boyutunda yine 'Faber Castell' ürünü olan 'Clean and Sof Erasing' yazılı çok daha yumuşak versiyonu da mevcut ki bu versiyonu aynı zamanda 'Dust Free' yani tozsuz. O nedenle alacak olursanız onu almanızı öneririm.(8 Numara) Bu silgileri genelde her kırtasiyede bulabilirsiniz, fiyatları değişkenlik gösteriyor: 1, 1.5, 2, 2.5 Tl gibi. Ve bu arada bu yıl bitirdiklerim arasındaydı bu silgi.



             7) 'Faber Castell Exam Grade Dust Free Eraser': evet mavisinden herkesin tanıdığı meşhur sınav silgimiz. Gidip bu silgiyi aldığımı hiç hatırlamıyorum. Büyük ihtimalle bir sınavdan kaldı ya da biri verdi. Oldukça yumuşak, iyi silen, toz yapmayan sınav silgisi ve ders çalışırken kullanmak için de ideal. Ben denk geldikçe kullanıyorum bitene kadar, çokça bitirdiğim bir silgi. Sınavlardan sonra atmayınız, kullanınız. :)



               8) 'Faber Castel Clean and Soft Erasing Dust Free': 6 numarada bahsettiğim yumuşak ve tozsuz olan silgi. 6 numarada ki yerine bunu almanızı tekrar ve tekrar öneriyorum. Her kırtasiyede olan, uygun fiyatlı, yumuşak ve iyi silen, tozsuz silgimiz. Silgiden çok fazla bir şey beklemeyenler için son derece uygun bir model.



               9) 'Noki Mini Eraser': Noki'nin bu mini silgilerini beşli paket halinde Carrefoursa'dan paketini  1-2 Tl civarında bir fiyatla almıştım. Silgilerden hiç memnun kalmadım; iyi silmiyor, çok sert, tozlu ve iz bırakıyor. Birkaçını hediye ettim, bir iki tanesi de dolabımda bekliyorlar.


       

               10)  'Faber Castell Pvc-Free Mini Silgi': Yukarıda ki Pvc-free büyük silginin aynısı(6 numara) sadece minik boyutu olanı. Büyüğü ile aynı özelliklere sahip. Sadece minik oluşu detaylı silme işlemlerinde daha etkili oluyor ve de kalem kutunuz küçükse sığabilecek küçüklükte olduğu için tercih edilebilir. Fakat yine alacak olursanız 'excellent clean erasing, dust free' versiyonunu alın. (alt görsel)


             
                Fotoğraftaki silgiler bitti fakat bu yıl kullandığım silgilerin henüz yarısından bahsettim. Yazının çok uzun olmasını istemediğim için ikinci bir kısım ile kalan silgileri anlatmaya karar verdim. Aslında güzel kısmını da ikinci kısma bıraktım çünkü benim de yeni tanıştığım ve çokça memnun kaldığım silgiler bu kısımda. İkinci kısmı bekletmeden bugün ya da yarın yazacağım, beklemede kalın, hoş kalın..

                ( Bu arada bu silgi rehberi sanırım bu yılın enlerinden 'En çok çalıştım.' , 'En çok sildim.' ve 'En çok kırtasiye malzemesi aldım.' kategorilerine girer. Neyden bahsediyor diyorsanız 'Sonunda Tatil' yazımı okuyanlar bilir. Okumayanlar için tık.)

4 yorum:

  1. Bir silgi inceleme yazısını keyifle okuyacağımı düşünmezdim ama gayet de keyif alarak okudum :)) Dediğin gibi silgilerin kıymeti bilinmiyor. Oysa en şeylerden biri.
    Bir ara farklı silgileri biriktiriyordum ben de ama sonra kullandığım silgiler kayboldukça biriktirdiklerimden ala ala gitti tüm silgiler :D Yazından sonra yeniden silgi koleksiyonculuğuna dönesim geldi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heheh, senin için keyifli bir yazı olmasına çok sevindim, teşekkürler ^^ Minik ayrıntılar, güzel ayrıntılardır derim ben hep!
      Silgi koleksiyonculuğu benim için de zor, kesin dayanamayıp kullanırım ben de. :D Yapabilirsen başarılı olmanı dilerim :)) Hoş kal.. ^^

      Sil
  2. Harika bir yazı olmuş. :) Gerçekten de kırtasiye severler genelde bahsetmez silgilerden. Ama bence de önemli. ^^ Şuan bende şu en son görseldekini kullanıyorum, baya iyi :) Daha önce milan kullanmış ve memnun kalmıştım. Yumuşak ve gayet iyi siliyordu diye hatırlıyorum. :) Bir de bilmem biliyor musun, faber castell'in antibakteriyel silgileri var. Orta yumuşaklıkta ve dust free. Ben memnun kalmıştım, ona da bir bakabilirsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ^^ Bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim :)) Antibakteriyel silgileri bilmiyorum; sanırım yumuşak olsun, iyi silsin, kaliteli olsun derken hiç değinmediğim bir özellik olmuş antibakteriyel olması. Mutlaka bakacağım. Hoş kal.. ^^

      Sil